front cover2.jpg

Razkrivamo playlisto našega najbolj znanega dobrovoljčka Kekca, ki jo sam posluša, medtem, ko veselo pohajkuje po planinah. Kombinacija funka, groova, disco, hip-hopa, trap-a, rocka in ščepca yugo nostalgije, ustvari razigrano vzdušje in vas premami, da ob njenih komadih žurate, se smejete in pohajkujete, sami ali v družbi.

Vdih in izdih. Ravnokar si pritisnil predvajaj Zrelaksacijsko playlisto. Na tej točki ni od tebe pričakovano nič drugega, kot da se sprostiš in prepustiš chill ritmom rnb-ja, hip hopa, downtempo tehnaže ali ambient housa. Z mislimi odplavaj ob igranju strun soft grunga in psychedelic rocka ter prisluhni najnovejšim hitom iz indie/alternative scene. Vzemi si čas, skuhaj si čaj, povabi prijatelja in se zrelaksiraj.

Keri folk? je playlista namenjena glasbenu žanru, ki sicer zajema tradicionalno, ljudsko glasbo iz vseh koncev. Danes folk razumemo kot zvrst moderne akustične glasbe, ki bazira na ameriški ljudski glasbi in je mešanica countryja, rocka in pop glasbe. Bob Dylana, Ani DiFranco, Cat Stevens, Leonard Cohen, Paul Simon, Janis Ian in Woody Guthrie, je le peščica imen legendarnih folk ustvarjalcev. Mešanica folk klasik in moderne folk glasbe je popolna za sproščanje ob toplem kakavu s frendi, za sprehajanje po gozdu ali sanjarjenje o življenju, nekje na kmetiji, sredi severnoameriške prerije.

Kako hitro mine čas mar ne? Se še spomnite tistih »rokerskih« dni, ko smo v vrsti čakali na novo plato Rolling Stonesov, taborili okoli ognja in prepevali verze Boba Dylana, si nismo česali las, samo, da bi izgledali kot Jenis Joplin in nato z ljubeznijo rešili svet med prepevanjem Beatlesov ? Ja, mi tudi ne. Playlista »V tistih časih« nas z naborom rock, soul in pop komadov, vrne v leta med 1965 in 1975. Zažurajte kot »back in the days« in se prepustite občutkom nostalgije, tudi, če so komadi več kot 30 let starejši od vas.

A veš tisti trenutek, ko slišiš prve prve tri akorde na klavirju skladbe Clair de Lune, vzhihneš in izdihneš in začutiš, kako vse skrbi izpuhtijo in glava postane lažja. Klasična glasba nas pomirja, zmanjšuje tesnobo, nas dela pametnejše in manj pozabljive. Je odlična spremljevalka za učenje in popolna za širjenje domišljije ter ustvarjalnosti. Ta playlista vam hkrati omogoča, da se vrnete nazaj v leto 1853 v Benetke ter s plemiči zažurate ob La traviati ali pa se pridružite na Harryjevi avanturi, kjer se skušate izmuzniti iz Bradavičarke ob skladbi Hedwig's Theme. Neklasična klasična playlista je res neklasična klasična playlista. Je hkrati časovna kapsula in opomnik, da klasična glasba ne predstavlja le Mozarta, Beethovna, Chopina ali Debussyja.

Leta 1977 so Sex Pistols kričali Pretty Vacant. Pankrti so čez tri leta iz Most odžagali tko smo lepi in prazni. Pank je donel iz kleti, najbolj glasno so začeli mladi v Angliji. Razgrajal je v umetniškem undergroundu New Yorka. Evropska unija je bila nekje daleč v prihodnosti, mi smo bili takrat Jugoslavija. Pozna sedemdeseta in divja osemdeseta 20. stoletja so bila predvsem glasna. Včasih neuglašena. Od panka do post punka, od novega vala do gotske nove romantike in preproste sintetike elektro popa. Od švica delavskih predmestij kapitalizma do upora socialistične mladine. Knofle in bedži s prečrtanimi kljukastmi križi na eni in zasanjani pogledi darkerske črnine na drugi strani. Konfrontacije, provokcije, racije in razplesane noči v temi legendarnih kletnih diskotek,

Kaj zaznamuje slovenski rock? Ljubezen, prijateljstvo, lepota slovenskega jezika in izjemen talent mladih, starih in ostalih vmes. A zveni preveč pocukrano, če rečemo, da vas bo ob poslušanju te playliste prevzem topel, patriotski občutek, da slovenci res delamo dobro musko? Ja? Potem pa naj bo pocukrano, kot je pocukrana kremšnita ali gibanica. Pa ne pozabite zaplesat ob novih in starih rock hitih, da bodo kalorije šle tako kot so prišle.

Playlista Toplo pri srčku, je mešanica božičnih pesmi, ki vas bodo spremljale ob letošnjih praznikih, vas razveseljevale, povezovale in grele srca v hladnih dneh. In ne, ne gre za tisto isto mešanico komadov, ki je mamo dovolj, še preden se prične božič. Gre za tiste klasike, ki preženejo strah in dvome ter prostor zapolnijo z ljubeznijo in srečo. Od Sinatre, Elle Fitzgard, Nat King Cola, Dean Martina in še več. Prisluhnite in ne pozabite, da si vsak zasluži, da mu je v teh časih prijetno toplo pri srčku.

Nevsakdanja je playlista, ki vključuje jazz, tehno, rock in pop, vendar ne tak, kot smo ga vajeni. Rabimo glasbo, ki izstopa, glasbo, ki nas izziva. Kaj vam prikriva vaš Youtube ali Spotify algoritem ? Dovolite si, da vaš okus za glasbo postane bolj bogat, barvit in drzen, s komadi, ki morda ob prvem poslušanju ne dohitijo vašemu okusu, a čez čas lahko postanejo vaš "jam".

Post-novoletna playlista ne potrebuje dolgega opisa. Gre za zbirko jazza, R&B-ja, rapa, indie in alternative komadov, namenjenih tistemu trenutku, ko se prebudiš bodisi mačkast ali samo utrujen od praznikov. Na ta dan si lahko privoščimo biti utrujeni, in to z občutkom zmage, saj lahko med svoje reference zdaj dodamo "Preživel/a leto 2020". S to playlisto, boste vstopili v leto 2021 z optimizmom, samozavestjo in pogumom, saj veste, da vas na tej točki več ne more nič presenetiti in zakaj bi se potem sekirali ?

Petek je. Vsi ljubitelji koncertov pa smo doma za štirimi stenami. Kako dolgo bomo morali še čakati preden lahko zopet brezskrbno zažuramo ? Odgovora nimamo mi in ne vi, zato smo, da vas rešimo muk čakanja na naslednji koncert, za vas pripravili ultimatovno heavy metal playlisto, ki vas bo popeljala nazaj v prve vrste koncertnih dvoran. Točno tja, kjer najbolj donijo bobni, kjer kitarski solo zveni najbolj surov in kjer se najbolj čuti duh in glasovi množice ljudi.

Besedo “meditacija” največkrat povežemo z budizmom, spiritualnostjo in ostalimi new agerskimi koncepti, ki so ljudem tuji, bizarni in celo smešni, kar sproži to, da meditiranju sploh ne dajo možnosti. Če bi lahko opisali meditiranje na najbolj preprost način, bi rekli nekako tako: Človek dnevno misli 7.000 misli. Med meditacijo si dovolimo, da vsaka izmed teh izgine. Ostanemo samo mi, v miru, v tišini, na varnem. Je tisti trenutek bega iz realnosti, ki ga nobeno scrollanje po telefonu ali netflixu, ne more nadomestiti. Je tisti trenutek, ki ga v teh časih najbolj potrebujemo. Za več o tem, kako meditirati prečekirajte: https://zenhabits.net/meditation-guide/

Rap - rhythm and poetry, je glasbeni žanr, okoli katerega se je razvila hip-hop kultura. Začel se je razvijati že v 40-ih in 50-ih, iz bluesa in jazza, kasneje v 60-ih in 70-ih pa so ritem, tehnike in stil prispevali funk, groove in disco. Tokratna playlista predstavlja začetne korake te zvrsti, od prvih “rap” komadov, glasbenih inspiracij, kot je James Brown, do hitov rap pionirjev med katere sodijo DJ Kool Herc, Africa Bambaata, Grandmaster Flash in Dj Disco Wiz. Od prvih “beatov” in MC nastopov do himne, ki je sinonim te dobe: “Rapper’s Delight”. Playlisto zaključimo tik pred nastopom “Golden age” rapa.