front cover2.jpg

Razkrivamo playlisto našega najbolj znanega dobrovoljčka Kekca, ki jo sam posluša, medtem, ko veselo pohajkuje po planinah. Kombinacija funka, groova, disco, hip-hopa, trap-a, rocka in ščepca yugo nostalgije, ustvari razigrano vzdušje in vas premami, da ob njenih komadih žurate, se smejete in pohajkujete, sami ali v družbi.

Vdih in izdih. Ravnokar si pritisnil predvajaj Zrelaksacijsko playlisto. Na tej točki ni od tebe pričakovano nič drugega, kot da se sprostiš in prepustiš chill ritmom rnb-ja, hip hopa, downtempo tehnaže ali ambient housa. Z mislimi odplavaj ob igranju strun soft grunga in psychedelic rocka ter prisluhni najnovejšim hitom iz indie/alternative scene. Vzemi si čas, skuhaj si čaj, povabi prijatelja in se zrelaksiraj.

Keri folk? je playlista namenjena glasbenu žanru, ki sicer zajema tradicionalno, ljudsko glasbo iz vseh koncev. Danes folk razumemo kot zvrst moderne akustične glasbe, ki bazira na ameriški ljudski glasbi in je mešanica countryja, rocka in pop glasbe. Bob Dylana, Ani DiFranco, Cat Stevens, Leonard Cohen, Paul Simon, Janis Ian in Woody Guthrie, je le peščica imen legendarnih folk ustvarjalcev. Mešanica folk klasik in moderne folk glasbe je popolna za sproščanje ob toplem kakavu s frendi, za sprehajanje po gozdu ali sanjarjenje o življenju, nekje na kmetiji, sredi severnoameriške prerije.

Kako hitro mine čas mar ne? Se še spomnite tistih »rokerskih« dni, ko smo v vrsti čakali na novo plato Rolling Stonesov, taborili okoli ognja in prepevali verze Boba Dylana, si nismo česali las, samo, da bi izgledali kot Jenis Joplin in nato z ljubeznijo rešili svet med prepevanjem Beatlesov ? Ja, mi tudi ne. Playlista »V tistih časih« nas z naborom rock, soul in pop komadov, vrne v leta med 1965 in 1975. Zažurajte kot »back in the days« in se prepustite občutkom nostalgije, tudi, če so komadi več kot 30 let starejši od vas.

A veš tisti trenutek, ko slišiš prve prve tri akorde na klavirju skladbe Clair de Lune, vzhihneš in izdihneš in začutiš, kako vse skrbi izpuhtijo in glava postane lažja. Klasična glasba nas pomirja, zmanjšuje tesnobo, nas dela pametnejše in manj pozabljive. Je odlična spremljevalka za učenje in popolna za širjenje domišljije ter ustvarjalnosti. Ta playlista vam hkrati omogoča, da se vrnete nazaj v leto 1853 v Benetke ter s plemiči zažurate ob La traviati ali pa se pridružite na Harryjevi avanturi, kjer se skušate izmuzniti iz Bradavičarke ob skladbi Hedwig's Theme. Neklasična klasična playlista je res neklasična klasična playlista. Je hkrati časovna kapsula in opomnik, da klasična glasba ne predstavlja le Mozarta, Beethovna, Chopina ali Debussyja.

Leta 1977 so Sex Pistols kričali Pretty Vacant. Pankrti so čez tri leta iz Most odžagali tko smo lepi in prazni. Pank je donel iz kleti, najbolj glasno so začeli mladi v Angliji. Razgrajal je v umetniškem undergroundu New Yorka. Evropska unija je bila nekje daleč v prihodnosti, mi smo bili takrat Jugoslavija. Pozna sedemdeseta in divja osemdeseta 20. stoletja so bila predvsem glasna. Včasih neuglašena. Od panka do post punka, od novega vala do gotske nove romantike in preproste sintetike elektro popa. Od švica delavskih predmestij kapitalizma do upora socialistične mladine. Knofle in bedži s prečrtanimi kljukastmi križi na eni in zasanjani pogledi darkerske črnine na drugi strani. Konfrontacije, provokcije, racije in razplesane noči v temi legendarnih kletnih diskotek,

Kaj zaznamuje slovenski rock? Ljubezen, prijateljstvo, lepota slovenskega jezika in izjemen talent mladih, starih in ostalih vmes. A zveni preveč pocukrano, če rečemo, da vas bo ob poslušanju te playliste prevzem topel, patriotski občutek, da slovenci res delamo dobro musko? Ja? Potem pa naj bo pocukrano, kot je pocukrana kremšnita ali gibanica. Pa ne pozabite zaplesat ob novih in starih rock hitih, da bodo kalorije šle tako kot so prišle.

Playlista Toplo pri srčku, je mešanica božičnih pesmi, ki vas bodo spremljale ob letošnjih praznikih, vas razveseljevale, povezovale in grele srca v hladnih dneh. In ne, ne gre za tisto isto mešanico komadov, ki je mamo dovolj, še preden se prične božič. Gre za tiste klasike, ki preženejo strah in dvome ter prostor zapolnijo z ljubeznijo in srečo. Od Sinatre, Elle Fitzgard, Nat King Cola, Dean Martina in še več. Prisluhnite in ne pozabite, da si vsak zasluži, da mu je v teh časih prijetno toplo pri srčku.

Nevsakdanja je playlista, ki vključuje jazz, tehno, rock in pop, vendar ne tak, kot smo ga vajeni. Rabimo glasbo, ki izstopa, glasbo, ki nas izziva. Kaj vam prikriva vaš Youtube ali Spotify algoritem ? Dovolite si, da vaš okus za glasbo postane bolj bogat, barvit in drzen, s komadi, ki morda ob prvem poslušanju ne dohitijo vašemu okusu, a čez čas lahko postanejo vaš "jam".

Post-novoletna playlista ne potrebuje dolgega opisa. Gre za zbirko jazza, R&B-ja, rapa, indie in alternative komadov, namenjenih tistemu trenutku, ko se prebudiš bodisi mačkast ali samo utrujen od praznikov. Na ta dan si lahko privoščimo biti utrujeni, in to z občutkom zmage, saj lahko med svoje reference zdaj dodamo "Preživel/a leto 2020". S to playlisto, boste vstopili v leto 2021 z optimizmom, samozavestjo in pogumom, saj veste, da vas na tej točki več ne more nič presenetiti in zakaj bi se potem sekirali ?

Petek je. Vsi ljubitelji koncertov pa smo doma za štirimi stenami. Kako dolgo bomo morali še čakati preden lahko zopet brezskrbno zažuramo ? Odgovora nimamo mi in ne vi, zato smo, da vas rešimo muk čakanja na naslednji koncert, za vas pripravili ultimatovno heavy metal playlisto, ki vas bo popeljala nazaj v prve vrste koncertnih dvoran. Točno tja, kjer najbolj donijo bobni, kjer kitarski solo zveni najbolj surov in kjer se najbolj čuti duh in glasovi množice ljudi.

Besedo “meditacija” največkrat povežemo z budizmom, spiritualnostjo in ostalimi new agerskimi koncepti, ki so ljudem tuji, bizarni in celo smešni, kar sproži to, da meditiranju sploh ne dajo možnosti. Če bi lahko opisali meditiranje na najbolj preprost način, bi rekli nekako tako: Človek dnevno misli 7.000 misli. Med meditacijo si dovolimo, da vsaka izmed teh izgine. Ostanemo samo mi, v miru, v tišini, na varnem. Je tisti trenutek bega iz realnosti, ki ga nobeno scrollanje po telefonu ali netflixu, ne more nadomestiti. Je tisti trenutek, ki ga v teh časih najbolj potrebujemo. Za več o tem, kako meditirati prečekirajte: https://zenhabits.net/meditation-guide/

Rap - rhythm and poetry, je glasbeni žanr, okoli katerega se je razvila hip-hop kultura. Začel se je razvijati že v 40-ih in 50-ih, iz bluesa in jazza, kasneje v 60-ih in 70-ih pa so ritem, tehnike in stil prispevali funk, groove in disco. Tokratna playlista predstavlja začetne korake te zvrsti, od prvih “rap” komadov, glasbenih inspiracij, kot je James Brown, do hitov rap pionirjev med katere sodijo DJ Kool Herc, Africa Bambaata, Grandmaster Flash in Dj Disco Wiz. Od prvih “beatov” in MC nastopov do himne, ki je sinonim te dobe: “Rapper’s Delight”. Playlisto zaključimo tik pred nastopom “Golden age” rapa.

Kot že ime pove, predstavlja playlista "Kraljice R&B" zbirko komadov najbolj znanih R&B glasbenic. Od Arethe Franklin, Diane Ross, Chake Khan, Janet Jackson, Alicie Keys, Beyoncé in Rihanne do mojstric sodobnega R&B-ja: SZA, H.E.R, Kehlani, Ella Mai, Solange in Summer Walker.

Playlista za hec in uživancijo, za dobro družbo in relaksacijo ter za dni, ko v kuhinji pomfri in pohanček zadiši.

Konec 80-ih začetek 90-ih zaznamuje pričetek zlate dobe ali "golden age" rap glasbe. Kot že ime pove, predstavlja obdobje, ko je mainstream rap glasba doživela svoj razcvet. A Tribe Called Quest, Eric B. & Rakim, Beastie boys, N.W.A, Public Enemy, kasneje tudi Notorious B. (Biggie), Dr. Dre in Snoop Dogg, je le nekaj imen legendarnih rap ustvarjalcev, ki so si z glasbenimi uspešnicami prislužili kraljeve nazive znotraj hip-hop skupnosti. Takrat smo prvič spoznali gangsterski ter politični rap ter ostale podzvrsti rapa, ki so v rap vnesle raznolikost ter pritegnile pozornost poslušalcev komercialne glasbe. Playlista se zaključi pri letu 1997 in pričetkom komercializacije rap glasbe.

Težek konglomerat je playlista, v kateri so drug čez drugega zloženi rock, metal in heavy metal komadi ter še kakšen skrit glasbeni diamant, ki kot zlepljena celota predstavljajo popolno kombinacijo za vse ljubitelje teh glasbenih žanrov.

Ste mogoče med tistimi, ki radi podcenjujejo glasbene hite iz bivše Jugoslavije, samo zato, ker so to pesmi, ki so jih poslušali vaši starši in stari starši ? Playlista "Vintidž balkan" ne vključuje samo balkan hite iz 60-ih, 70-ih in 80-ih, temveč vam na novo predstavi glasbene mojstrovine avtorjev in avtoric, ki vam bodo popolnoma spremenili sliko o Jugoslovanski popularni kulturi. Na playlisti boste zasledili imena kot so: Mišo Kovač, Bele vrane, Ivo Robić, Josipa Lisac, Zabranjeno pušenje, Oto Pestner, Betty Jurković, Slađana Milošević, Lado Leskovar in še več.

Bliža se 8. marec - Dan žena in v tem duhu, delimo z vami playlisto, ki bo polepšala vaše praznovanje.

S playlisto “Disco žene” boste spoznali kraljice disco žanra, ki vas bodo popeljale nazaj v 70-ta in 80-ta leta 20. stoletja. S hiti kot je “I’m every women”, vam bodo pokazale, kako zažareti na plesišču.

 

Zelena barva, štiriperesna deteljica, irski leprehan. V duhu Dneva svetega Patrika, delimo z vami popolno glasbeno mešanico irskega folka in rocka. Ob zvokih violine in bobnov vas bodo zasrbeli podplati, če pa niste za ples pa vam bo poslušanje playliste zagotovo prineslo veliko sreče.

Playlista "Za džemanje", je kombinacija reggae in dub hitov, ki vas bo opomnila na to, da ta glasbeni žanr seže tudi izven korpusa Marleyjevih hitov. Prepusti se, da te jamaiški ritmi, bongo bobni in odmevajočim toni popeljejo na eno od karibskih obal, kjer lahko, vsaj v mislih, džemaš vse do jutra.

Playlista "Ti je všeč đezz?" je popolna kombinacija prvovrstnega jazza. Primerna je za vse ljubitelje in poznavalce tega žanra ter za vse tiste, ki bi radi jazz spoznali pobliže. Vključuje vse podzvrsti jazza od swinga, dixie, bepop pa vse do latin in jazz funka ter free in smooth jazza.

Tokratna playlista je koktajl pesmi za lažje soočanje z vremenskim šokom. Vključuje pesmi ki jih poslušamo, ko je zunaj -10 stopinj in 20cm snega ali ko zunaj lije dež ter pesmi, ki si jih predvajamo v družbi s prijatelji na prvem spomladanskem pikniku v naravi.

Če obstaja zbirka ali glasbeni žanr, ki trenutno najbolj povzame vzdušje, ki ga vsi občutimo, je to "Doomer playlista". Prisluhnite kombinacije ruskih post-punk in rock komadov in ne pozabite "не так уж плохо, жизнь прекрасна".

"Hans Zimmer je nemški skladatelj filmske glasbe" je za nekatere zadosten odgovor na vprašanje "Kdo je Hans Zimmer?". Pravi filmofili in ljubitelji filmske glasbe vedo, da se pod njegovo taktirko rojevajo skladbe, ki nas ob "spremljavi" premikajočih slik na filmskih platnih vedno popeljejo v zunajzemeljske dimenzije. Na tokratni playlisti najdete njegove največje uspešnice iz filmov kot so Medzvezdje (Interstellar), Gladiator, Da Vincijeva šifra, Vitez teme, Izvor (Inception), Levji kralj (1995), Pirati s Karibov in še več.

Praznujemo mednarodni praznik delavstva ali 1. maj, zato prisluhnite kombinaciji rock, indie, pop, folk in jugo komadov, ki pa najbolj sedejo, če so v akustični priredbi tistega frenda, ki ve igrati kitaro, ostali pa lahko zdraven pojemo, se zibamo in uživamo v pozitivni energiji, ki jo prinaša druženje ob prvomajskem kresu.

Kaj posluša skupina Plateau? Zagotovo te že firbec mantra, zato hitro prečekiraj tokratno petkovo playlisto, ki jo je za nas pripravila glasbena zasedba Plateau, v okviru Špil Lige in ligaškega maja na Radio Basement.

Še eno darilo v okviru Špil lige in ligaškega maja na Radiu Basement!. Prisluhni in si polepšaj konec tega tedna z mešanico komadov, ki jo je pripravila ekipa iz glasbene zasedbe LPS

Ligaški maj na Radiu Basement se nadaljuje! Ta teden se s svojo playlisto predstavi skupina Birdland. Prisluhni, zažuraj in pobliže spoznaj ekipo mladih glasbenikov.

Kaj bi špilali ta vikend? En namig: Skupina Masaž je za nas pripravila playlisto, ki vas zagotovo ne bo pustila na cedilu. Ligaški maj na Radio Basement gre počasi proti koncu, zato hitro prečekiraj še ostale zakon playliste, ki so jih pripravili mladi glasbeniki Špil Lige.Kaj bi špilali ta vikend? En namig: Skupina Masaž je za nas pripravila playlisto, ki vas zagotovo ne bo pustila na cedilu. Ligaški maj na Radio Basement gre počasi proti koncu, zato hitro prečekiraj še ostale zakon playliste, ki so jih pripravili mladi glasbeniki Špil Lige.

Poletje, vročina, mrzla pijača in dobra glasba. Naša Ana je tokrat za vas pripravila miks komadov, popolnih za poletno popoldansko relaksiranje. Prisluhnite in naredite prvi korak v brezskrbno poletje z dobro glasbo.

Poletje je tu, čas brezskrbnos, ko se preprosto "moraš imeti fajn". Veš tisto, ko bi moral čutiti in širiti samo dobre vibracije, počutiš pa se ravno nasprotno. Nič zato, naša Urška S., je pripravila popolno playlisto za vse tiste, ki že čutite vplive poletne depresije.

Ti primanjkuje energije in rabiš nekaj, da te poživi ? Prisluhni Energijski playlisti! SESTAVINE: rap, trap, house, techno, eksperimental. ENERGIJSKA VREDNOST: Dovolj, da te vrže iz monotonosti vsakdana in te vabi, da se lahko prepustiš žurerski energiji.

Tokratna plejlista nas popelje skozi izkušnjo človeka, glavna smernica pa je povezovanje s soljudmi - v odnosih, v odnosu do sveta, v odtujitvi, plesu, združevanju, protestih, spreminajnju sveta. Za tiste, ki vam je mar za svet, pa se včasih v njem ravno zato izgubite. Pravijo, da smo močni, ko se združimo, in ko imamo upanje, in naj bo plejlista hvalnica temu.

Prinašamo vam še en miks komadov, katerim vsi radi prisluhnemo, ko želimo izklopiti izpitno in vklopiti 'summer vibes'. Od Donne Summer do Blink - 182, komadi za milenijce, starejše in mlajše, z nostalgijo iz let 98', 99' in 00' ter začinjeno s kančkom najnovejših hitov. Preprosto, pozitivno in popolno za poletno uživancijo.

So ti všeč vse jazzy in funky reči? Hja.. mnogim niso, zato morajo žalostni saksofonisti s preveč talenta igrati na ulicah. Preizkusi in poslušaj playlisto; lahko boš ugotovil, da to ni zate ali pa boš preostanek življenja obseden s to glasbo. Kaj je najslabše kar se lahko zgodi?

V tokratnji playlisti Vajbam na busu lahko prisluhnete RnB, rap, trap, yugorock, reggaeton, latino in afropop ritmom. P.S.: Brezveze se je obremenjevati s tem, kako izgledate, ko uživate ob glasbi na busu. Če se vam pleše, plešite!

Vožnja v tišini ali ob poslušanju zlajnanih popularnih komadov, je lahko prava muka. Za vas smo pripravili kombinacijo komadov, ki bodo popestrili vašo vožnjo, bodisi ta traja 10 min ali 10 ur. Uživajte ob dobri glasbi in ne pozabite, da ste na cesti, če pa vas komad preveč zamika pa si raje ustvarite plesišče na najbližjem parkirišču.

V tokratni playlisti spoznaj lepoto, glamuroznost, očarljivost in zapeljivost draga. Prisluhni, zapleši in lip-Sync for your life !!!

Pa kdo še kuha v tišini? Tokratna playlista je kombinacija komadov, ki so odlična glasbena spremljava, tako za kuharskega amatera kot za chefa. Naj se v vaših jedeh čutita ljubezen in strast ter ne pozabite, vsak lahko kuha!

Težko je vzdrževati zdravega duha v zdravem telesu. Zato  smo za vas pripravili kombinacijo komadov, ki bodo popestrili vaše športne aktivnosti. Naj se vidi švic  uživancije in samozavesti!